Aurinkosuojat - Hyvä, paha aurinko
Auringolla on monia positiivisia vaikutuksia aina D-vitamiinin tuotannosta mielen vireyteen. Varsinkin talven jälkeen sen säteistä on ihana nauttia - kunhan samalla suojaa ihonsa auringon ja valon haitoilta. Hyvä suojavoide on monen tekijän summa ja sisältää paljon muutakin kuin korkean kertoimen.
Auringon UVB-säteily ruskettaa ihoa ja paksuntaa sen pintaa. Ne ovat kehon luonnollisia ja tarpeellisia suojamekanismeja UVB-säteilyn vaaroja vastaan, mutta jos iho saa liikaa UVB-säteitä, se palaa. Palaminen on valokemiallinen tulehdusreaktio ja varoitus siitä, että UVB-säteilyn soluvauriot ovat ylittäneet ihon sietokyvyn rajat.
Auringon UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihon kerroksiin, missä se laukaisee ennenaikaiseen ikääntymiseen johtavia reaktioita. Vauriot eivät näy heti, mutta iho ei unohda, vaan veltostuu, rypistyy ja läiskiintyy väistämättä kronologisia ikävuosiaan aiemmin.
UV-säteet voivat myös vahingoittaa ihosolujen DNA:ta ja RNA:ta. Iho pystyy korjaamaan tuhoja tiettyyn rajaan asti, mutta jos soluihin vuosien kuluessa kertyy liikaa geenivirheitä ja niiden immuunivaste heikkenee, saattaa aiheutua jopa ihosyöpiä.
Suojavoide saapuu avuksi
Kosmeettiset suojavoiteet tehostavat ihon suojautumista aurinkoa vastaan. Niiden kehitys on harpponut viime vuosina lujaa eteenpäin, ja osa niihin liittyvistä käsityksistä on jäänyt vanhoiksi. Niiden joukkoon kuuluu se, että tuotteita arvioidaan ainoastaan SPF-luvun mukaan. Se, eli suojakerroin, on tärkeä, mutta vain yksi hyvän suojavoiteen osatekijä, joka kertoo tuotteen tehosta auringon polttavia UVB-säteitä vastaan.
Usein suojakertoimia myös vertaillaan suorassa suhteessa toisiinsa. Todellisuudessa SPF 30 ei kuitenkaan suojaa ihoa kaksi kertaa ”enemmän” kuin SPF 15, vaan kertoimien suojatehon ero on vain neljä prosenttiyksikköä (95 vs. 97 %). Näin pieni lisäsuoja ei ole järkevässä suhteessa sen iholle tuottamaan kemikaalikuormaan, minkä vuoksi SPF 15 on riittävän suojautumisen turvallinen ja järkevä raja.
Lisäksi on muistettava, ettei korkeinkaan SPF auta, jos tuotteen UVA-suojaus ei ole kunnossa. Muutenhan auringossa voi olla pidempään palamatta, samalla kun UVA-säteet saavat vahingoittaa ihoa kaikessa rauhassa! UVA-suojat eivät ole vielä yhtä tehokkaita kuin UVB-suojat, eikä niitä tarvitse merkitä tuotteisiin vastaavalla tavalla kuin SPF-luku. Jos tuotteeseen on merkitty UVA-logo, voit luottaa, että sen UVA-suojaus on vähintään 1/3 UVB-suojan tehosta.
Kemiallinen vai fysikaalinen?
Aurinkosuojat ovat erilaisia kemiallisia ja fysikaalisia aineita. Kemialliset suojat muuttavat auringon säteitä vaarattomaan muotoon lämmöksi. Tämä on hyvä ja toivottu vaikutus, mutta voi itsessään aktivoida iholle haitallisia vapaita radikaaleja ja aiheuttaa ärsytysreaktioita herkille ihoille. Fysikaaliset suotimet taas ovat pieniä partikkeleita, jotka levittyvät ihon pintaan kuin peili. Ne eivät reagoi ihon kanssa ja sopivat siksi turvallisesti myös reaktiivisille ihoille.
Paraskaan voide ei pysty estämään sitä, että aurinko- ja valoaltistus aktivoivat aina jonkin verran vapaita radikaaleja. Jotta ne eivät vahingoita ihoa, tarvitaan antioksidantteja. Keho tuottaa niitä myös itse, mutta läheskään aina tämä ei riitä. Vajetta paikkaavat kosmetiikan antioksidantit, kuten beetakaroteeni sekä C- ja E-vitamiinit. Tehokkainta on, että niitä on mukana jo suojavoiteessa, jolloin hapetustuhot saadaan nopeasti hallintaan.
UV-säteiden lisäksi myös infrapuna ja näkyvä valo ikäännyttävät ihoa. Kaikki suojavoiteet eivät automaattisesti ehkäise niiden tuhoja, vaan taas tarvitaan korkealuokkaisia eli lämmössä ja valossa aktiivisuutensa hyvin säilyttäviä antioksidantteja.
Vain parasta pintaan
Kun valitset ihollesi Anumarin luottosarja Environin suojavoiteen, olet turvassa paitsi auringon koko spektriltä niin ruutujen ja keinovalojen loisteelta. Muiden Environ-tuotteiden A-vitamiinipitoisuudet tehostavat ihon suojautumiskykyä aurinkoa ja valoa vastaan, mikä lisää ihosi nuorekkaita ja hyvinvoivia vuosia entisestään.