Aktiiviaineet

Täältä löydät lisätietoa Anumarissa käytetyistä aktiiviaineista ja niiden hyödyistä ihollesi. Alla esitellyt aktiiviaineet:

A-vitamiini, antioksidantit, betakaroteeni, C-vitamiini, peptidit, hapot, alfahydroksihapot (AHA), kollageeni, ja hyaluronihappo (HA).

 

A-VITAMIINI

A-vitamiini on iholle välttämätön ravintoaine, jonka kiistattomat vaikutukset ihon hyvinvoinnille ja terveydelle on selvästi osoitettu. Kun ihoa hoidetaan A-vitamiinilla, muuttuu se vähitellen vahvemmaksi, joustavammaksi, sileämmäksi, kirkkaammaksi ja tasaisemman väriseksi.

Koska auringon UV-säteet tuhoavat ihon A-vitamiinivarastoja, ihon on saatava A-vitamiinia päivittäin. Iho ei yleensä saa riittävästi A-vitamiinia ravinnosta, koska iho on kehon viimeinen osa, johon sisäisesti nautittu A-vitamiini kulkeutuu. Tehokkain tapa palauttaa ihon A-vitamiinipitoisuus ovat suoraan hoidettavalle ihoalueelle levitettävät voiteet. Korkealuokkainen A-vitamiinivoide täyttää ihon A-vitamiinivarantoja selvästi jo kolmessa tunnissa.

Varsinkin A-vitamiinihoidon alkuvaiheessa iho saattaa reagoida A-vitamiiniin punoittamalla, kuivumalla ja kutisemalla. Tämä johtuu siitä, että ihossa olevat A-vitamiinireseptorit ovat surkastuneet. Kunnes reseptorit jälleen kunnolla käynnistyvät, siedätetään ihoa nostamalla A-vitamiinin pitoisuutta vähitellen.

Toinen tapa lieventää A-vitamiinin alkureaktioita, on valita käyttöön ihon hyvin kestämä A-vitamiinimuoto. Kosmetiikan eri A-vitamiinimuodoista parhaiten siedetty on retinoliestereihin kuuluva retinyylipalmitaatti. Kun retinyylipalmitaattia käytetään säännöllisesti määrää asteittain lisäten, saadaan samoja hoitotuloksia kuin vahvemmilla A-vitamiinimuodoilla. Retinyylipalmitaatin etuihin kuuluu myös sen kyky neutraloida UV-säteitä, mikä antaa iholle noin aurinkosuojakertoimen 20.

Kosmetiikassa käytetyistä A-vitamiinimuodoista retinoli on teholtaan nopeavaikutteisempaa kuin retinyylipalmitaatti, mutta se aiheuttaa lähes aina myös ihoärsytystä. Lisäksi se tuhoutuu helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Erityisesti valon ja retinolin aiheuttamien ihoreaktioiden vuoksi retinoli-kosmetiikkaa käytetään vain öisin.

 

ANTIOKSIDANTIT

Eräs ihoa ennenaikaisesti eniten ikäännyttävistä syistä ovat vapaat radikaalit. Monet nykyiseen elämäntapaan ja elinympäristöön liittyvät asiat kiihdyttävät niiden muodostumista kehossa lähes hallitsemattomalla tavalla. Esimerkiksi aurinko, ilmansaasteet, tupakointi ja stressi nostavat vapaiden radikaalien määrän nopeasti yli kehon puolustuskyvyn rajojen.

Ihossa vapaiden radiaalien vaikutus on verrattavissa raudan ruostumiseen. Käytännössä se näkyy ikävuosiin nähden liian aikaisina ikämerkkeinä kuten juonteina, elottomuutena ja ihon veltostumisena. Arvioidaan, että peräti 80 prosenttia ihon ulkoisesti nähtävästä ikääntymisestä on vapaiden radikaalien aiheuttamaa.

Antioksidantit ovat vitamiineja, kivennäisaineita ja muita kemiallisia yhdisteitä, jotka suojaavat ihoa ja kehoa vapaita radikaaleja vastaan. Keho pystyy tuottamaan antioksidantteja myös itse, mutta nykyelämän tarpeisiin oma suoja riittää enää vain harvoin.

Kosmetiikassa käytetyt antioksidantit neutraloivat vapaiden radikaalien vaikutusta nopeavaikutteisesti ja kohdennetusti suoraan ihossa. Kosmetiikan antioksidantteja ovat muun muassa C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni, vihreä tee, resveratroli ja alfalipoiinihappo. Jotta vapaiden radikaalien tuhot ihossa eivät pääse alkua pidemmälle, on niitä käytettävä suurina pitoisuuksina päivittäin ympäri vuoden.

 

BETAKAROTEENI

Karotenoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, joiden tehtävä on neutraloida ihon ja kehon rakenteita tuhoavia vapaita radikaaleja. Eräs karotenoideista on beetakaroteeni, joka on myös A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakaroteenia A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Kosmetiikassa beetakaroteenia käytetään sen antioksidantti- ja A-vitamiinivaikutuksen takia. Beetakaroteeni on kuin kaksoissuoja, joka neutraloi erityisesti UV-säteilyn aktivoimia ihoa vanhettavia vapaita radikaaleja sekä korvaa iholle UV-säteiden tuhoamaa A-vitamiinia.

 

C-VITAMIINI

C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka suojaa ihoa hapettumiselta. Lisäksi se osallistuu ihon kimmoisuudesta ja sileydestä vastaavan kollageenin muodostumiseen. C-vitamiini on välttämätöntä myös ihon yleiselle terveydelle, ja sen puutos ilmenee esimerkiksi kasvojen laajentuneina verisuonina, tummina läikkinä ja aknena. C-vitamiinilla on myös ihoa kuorivaa ja kirkastavaa tehoa.

C-vitamiini hajoaa helposti UV-säteilyn vaikutuksesta ja voi ihoon syntyä C-vitamiinin puutos. Jotta ihon C-vitamiininsaanti olisi turvattu, tarvitsee aikuinen terveellisen ravinnon lisäksi myös C-vitamiinipitoista kosmetiikkaa. C-vitamiinin käyttöön kosmetiikassa liittyy monia haasteita. Niistä vaikeimmat ovat, että vesiliukoisen C-vitamiinimolekyylin imeytyminen ihon sarveiskerroksen läpi on heikkoa ja että herkkä molekyyli menettää helposti tehonsa.

Jotta kosmetiikassa käytetyllä C-vitamiinilla olisi todellista vaikutusta ihoon, on se ensin käsiteltävä ihoon imeytyvään muotoon ja suojattava hapettumiselta. Kun askorbiinihappoon lisätään esimerkiksi magnesium-fosfaatti- ja rasvahappoketjuja, muodostuu askorbyltetraisopalmitaattia, mikä on ihoon erittäin tehokkaasti vaikuttava ja aktiivinen C-vitamiinimuoto.

 

PEPTIDIT

Peptidit biologisesti aktiivisia aineita, jotka koostuvat pienistä aminohappoketjuista. Kosmetiikan kannalta peptidit herättävät paljon mielenkiintoa, sillä niiden avulla iho saadaan reagoimaan hyvin monilla eri tavoilla turvallisesti ja ilman ärsytysriskiä.

Esimerkiksi Dermaxyl® niin sanottu signaalipeptidi, joka välittää soluille viestin alkaa korjata itseään. Kun ihon luonnollinen korjautuminen aktivoituu, ihon rakenne kiinteytyy ja napakoituu. Matrixyl® 3000 lisää ihon kollageeninmuodostusta, mikä pehmentää ihon ryppyjä ja lisää sen kimmoisuutta. Argireline® rentouttaa kasvojen pieniä ilmelihaksia ja madaltaa juonteita erityisesti otsalla ja silmien ympärillä.

 

HAPOT

Arkielämässä hapot tunnetaan niiden happamasta mausta ja syövyttävyydestä. Ihonhoidossa niitä käytetään lähinnä kuorivien ominaisuuksien vuoksi.

Hapot jaetaan eri happoperheisiin. Kosmetiikassa käytetään yleisesti esimerkiksi hydroksihappoja, kuten alfahydroksihappoja (AHA). Ne hajottavat kuollutta ihosolukkoa rikkomalla solujen välisiä sidoksia. Kun ihon kuoriutuminen tehostuu, iho kirkastuu ja tasoittuu. Vaikka kuorinta on hallittu, epidermiksen nopea ohentuminen on iholle trauma, joka aktivoi sen korjausmekanismit. Kun epidermiksen uusiutuminen ja dermiksen fibroblastien kollageenintuotanto tehostuvat, iho vahvistuu sekä pinnasta että sen alta. 

Yleisvaikutuksen lisäksi kuorivilla hapoilla on omia erityiskykyjään. Yksi happo voi vaikuttaa paremmin siis vaikka juonteisiin, rasvoittuvuuteen tai pigmenttiläiskiin.

 

ALFAHYDROKSIDIHAPOT, AHA

Kosmetiikan AHA-happoja ovat muun muassa mantelihappo, maitohappo, asiatic-happo ja glykolihappo.

Suurimolekyylinen mantelihappo imeytyy ihoon hitaasti ja sopii siksi myös herkälle iholle. Mantelihappo luo ihon pintasolukon väleihin kosmetiikan aktiiviaineiden imeytymistä tehostavia väyliä. Se myös madaltaa ja silottaa juonteita, rauhoittaa tulehduksia ja vaikuttaa antibakteerisesti. Muista alfahydroksihapoista poiketen mantelihapossa on jonkin verran rasvahakuisuutta, eli se toimii myös rasvoittuvalla iholla.

Maitohappo on iholle monin tavoin hyödyllinen happo, joka sitoo ihoon kosteutta ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Hyvin siedetty maitohappo sopii miltei kaikille ihoille kuivasta rasvoittuvaan, ruusufinniin ja aurinkovaurioihin.

Asiactic-happo on poikkeuksellinen AHA-happo, jonka on osoitettu edistävän ihon omien kasvutekijöiden tuotantoa. Tämä on tärkeää ihon uudistumiselle, nuorekkuudelle ja elinvoimaisuudelle.

Glykolihappo on vaikutuksiltaan selvästi napakampaa kuin monet muut AHA-hapot. Se sopiikin erityisesti hieman paksummalle ja vahvemmalle iholle. Koska glykolihappoa on käytetty ihonhoidossa jo pitkään, tiedetään, että se stimuloi fibroblastien kollageenituotantoa dermiksessä. 

 

KOLLAGEENI

Kollageeni on ihon kiinteydestä vastaava proteiini, jonka määrä ja laatu heikkenevät iän myötä. Monet kosmetologihoidoista ja kosmetiikan aktiiviaineista, kuten A- ja C-vitamiinit, osa pepteistä, mikroneulaus, plasmahoidot, hapotukset, laser ja ultraääni, tähtäävät juuri kollageenin kuntouttamiseen.

Kollageenia voi nauttia myös sisäisesti, mutta sitä sisältävissä ravintolisissä on paljon laatu- ja koostumuseroja. Tehon ratkaisee kollageenin käsittelytapa. Hydrolysoitu tyypin 1 kollageeni on biologisesti aktiivista kollageenia. Hydrolysointi hajottaa kollageenin kierrerakenteen peptidiketjuiksi ja edistää niiden imeytymistä. Useiden tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että 2,5 gramman päiväannos voi parantaa ihon kimmoisuutta 15–30 prosenttia jo yhdessä kuukaudessa ja vähentää silmänympärysryppyjen muodostusta 32,2 prosenttia.

 

HA, HYALURONIHAPPO

Hyaluronihappo on kehossa luonnostaan esiintyvä sokerimolekyyli. Myös ihossa on hyaluronihappoa, mutta sen määrä vähenee iän myötä, mikä vähentää kudoksen volyymiä ja piirteiden muodokkuutta.

Hyaluronihapolla on poikkeuksellinen kyky sitoa jopa 100 kertaa oman painonsa verran kosteutta. Siksi monet kosmetiikkatuotteet sisältävät hyaluronihappoa tai pyrkivät aktivoimaan sen muodostumista ihossa. Hyaluronihappoa voidaan nauttia myös ravintolisinä. Kun ihon kosteuspitoisuus kohoaa sisältäpäin, pinnalliset juonteet silottuvat ja iho näyttää runsaammalta.

Myös kosmeettiset täyteaineet perustuvat hyaluronihappoon. HA-täyteaineiden kestoa voidaan pidentää ristisidosten avulla. Ristisidokset liittävät pitkät hyaluronihapporungot toisiinsa, jolloin HA-polymeereistä syntyy liukenematon hyaluronihappogeeli. Se hajoaa kudoksissa hitaammin kuin elimistön oma, juoksevassa muodossa oleva hyaluronihappo. Myös täyteaineiden hyaluronihappo hajoaa ajan myötä vedeksi ja poistuu elimistöstä täydellisesti ja luonnollisesti.