A-vitamiini ja Anumari

09.07.2024
  • iho
  • A-vitamiini
  • Environ
  • Environ-kasvohoidot

A-vitamiini on ihonhoidon supertähti, jonka ihohyödyt on kiistatta osoitettu. Mutta kuten megatähdet aina, on se myös diiva, jota on osattava käsitellä oikein. Anumarissa tämä hallitaan, sillä olemme tunteneet A-vitamiinin henkilökohtaisesti jo vuosikymmenten ajan.

A-vitamiinin ihohyödyt alkoivat avautua 50-luvulla, kun aknehoidon sivuvaikutuksena havaittiin, että iho alkoi lisäksi näyttää nuoremmalta. Jopa selkeistä aurinkovaurioista kärsineet kasvot silottuivat, niiden väri kirkastui, tummat läiskät vaalenivat ja ihon rakenne kiinteytyi.

Nykyään tiedetään, että A-vitamiini on iholle yhtä tärkeää kuin happi ja vesi keholle. Se on suorastaan uskomaton monikärkiohjus, joka muun muassa nopeuttaa ihon sileydestä vastaavien kollageenisäikeiden uudistumista, normalisoi ihon pigmentinmuodostusta ja talineritystä, vahvistaa ja kuntouttaa ihon rakennetta ja lisää kosteuspitoisuutta. Ei ole oikeastaan mitään, mihin A-vitamiini ei ihossa positiivisella tavalla vaikuttaisi.

Jokaisen ihossa on A-vitamiinivaje

Jos A-vitamiini on iholle näin tärkeää, miksi keho ei ole varmistanut sen saantia iholle? Se onkin, sillä iho saa A-vitamiinia verenkierron välityksellä maksasta. Esimerkiksi lapsilla mekanismi toimii vielä hyvin ja sen myös huomaa lasten ihon virheettömästä kauneudesta.

Iän myötä ihon A-vitamiinivarastot ehtyvät. Siitä pitää huolen nykyinen elämänmeno, jonka rasitteet, kuten UV-säteet, saasteet, prosessoitu ruoka, stressi, tupakointi, alkoholi, lääkkeet ja valosaaste hajottavat ihon A-vitamiinia alati kiihtyvää tahtia. Pommitus on niin jatkuvaa, että A-vitamiinia pitäisi saada ravinnosta jatkuvalla syötöllä – mutta tuskin kukaan saa.

Eikä iho ole kehossa edes ainoa A-vitamiinin tarvitsija, sillä sitä vaaditaan kaikkien kehon solujen uudistumiseen.

 

A-vitamiinikosmetiikka auttaa paikallisesti

Apuun tulee A-vitamiinikosmetiikka, jolla pyritään varmistamaan ihon A-vitamiininsaantia. Sen haaste on, että A-vitamiinilla tarkoitetaan oikeastaan joukkoa retinoidi-nimisiä yhdisteitä. Niitä on monia, mutta vain retinoiinihappo pystyy kommunikoimaan ihosolujen kanssa eli saamaan aikaan A-vitamiinin kuuluisat ihohyödyt.

Retinoiinihapon hankaluus on, että se aiheuttaa ihossa voimakkaan ärsytysreaktion. Siksi sitä saa käyttää vain lääkkeissä. Tämä ei tarkoita, että A-vitamiinikosmetiikka olisi tehotonta, sillä iho muuntaa kaikki sen kohtaamat retinoidit retinoiinihapoksi. Vaikutus on hitaampi, mutta myös hellempi ja pitkällä tähtäimellä aivan yhtä tehokas.

Kaikki retinoidit ovat tehokkaita  

Kosmetiikassa käytettyjä retinoideja ovat muun muassa esterit, kuten retiretinyylipalmitaatti ja -asetaatti, retinoli ja retinaldehydi, jotka iho muuntaa retinoiinihapoksi tässä järjestyksessä: Esterit > Retinoli > Retinaldehydi > Retinoiinihappo.

Jos iholle levittää siis vaikka retinaldehydiä, suurin osa siitä purkautuu ensin estereiksi, joista iho vasta lähtee rakentamaan retinolia, retinaldehydiä ja lopulta ihosolujen tunnistamaa retinoiinihappoa. Mikään retinoidi ei siis ole tehokkaampaa kuin toinen, koska iho prosessoi ne kaikki aina tämän ketjun mukaan.

Portaita pitkin turvallisesti kauniiksi

Jos A-vitamiinin muodolla ei siis ole teholle kovin suurta merkitystä, niin entä määrällä? Teoriassa enemmän on parempi, mutta käytännössä ongelma on, että mitä suurempi A-vitamiinivaje ihossa on, sitä heikommin se retinoideja sietää. Seuraus on A-vitamiinireaktio, jonka oireita ovat punoitus, kutina, kuivuus ja hilseily. Vaikka oirehdinta on vaaratonta, on se epämiellyttävää. Kukaan ei halua kävellä ympäriinsä naama punaisena kutisten ja odottaa, että jonakin päivänä ihosta vielä tulee sileä, ihana ja nuorekas.  

Juuri tästä syystä ihon A-vitamiinihoito Anumarissa on asteittaista, eli ihoa siedätetään portaittain kohti yhä suurempia retinoidipitoisuuksia. Kun ihosolujen kyky hyödyntää A-vitamiinia vähitellen palailee, retinoidien määrää voidaan lisätä.

Ihon siedättäminen A-vitamiiniin on tarkkaa ja edellyttää kokemusta. Näin on varsinkin, kun käytetään biologisesti aktiivista ammattikosmetiikkaa. Retinoidit nimittäin tuhoutuvat herkästi ja niiden laatu vaihtelee. Se, että tuotteessa on retinoideja, ei vielä takaa tuloksia elleivät kokonaisuuden muut detaljit pakkausteknologiasta alkaen ole kunnossa.

 

Kauneushoitola Anumarissa enemmän irti A-vitamiinista

Kun ihosolujen A-vitamiinivarastot täyttyvät, ihon nuorekkaat ominaisuudet palautuvat. Koska teho ulottuu ihon jokaiseen soluun, tulokset näkyvät asteittain. Uloimman pinnan silottuminen ja heleytyminen näkyvät jo viikoissa mutta juonteiden ja tummien läikkien tasoittuminen vaativat kuukausien säännöllisen ja riittävän suuren altistuksen.

Tuloksia hidastaa sekin, että A-vitamiinin myötä ihon pinta vahvistuu ja A-vitamiinin imeytyminen heikkenee. Jotta hoitotulokset pysyvät nousujohteisina, retinoidien määrää on lisättävä ja niiden ihoon imeytymistä mielellään myös tehostettava hoitolassa tehtävillä laiteimeytyksillä, hapotuksilla ja mikroneulauksilla.

A-vitamiini ei sovi hosupettereille, mutta jos todelliset, sisältä ulospäin syntyvät tulokset kiinnostavat, siihen kannattaa tarttua. Hyvällä A-vitamiinikosmetiikalla ja -hoidoilla ihosolujen A-vitamiinivarastoja voidaan täyttää lähes loputtomiin, minkä myös havaitsee ihon nuorekkaan kauneuden lisääntymisenä.